Motorrijders vinden nieuwe flitskasten op Deventer kruising onzin1197x

Om de kruising van de Hanzeweg en Snipperlingsdijk veiliger te maken staan er sinds deze week flitspalen. Onzin, vindt motorrijder Harm Ruiter. "De onveiligheid zit in de inrichting."

Al vijf jaar is Harm Ruiter bezig met de veiligheid van de kruising van de Amstellaan-Hanzeweg en Snipperlingsdijk. Die kruising is gevaarlijk, vindt Ruiter. Dat vindt ook de gemeente. Na meerdere ongelukken staan sinds de afgelopen week snelheids- en roodlichtcamera's op de Hanzeweg en aan de overkant, aan de Amstellaan. Wie te hard rijdt, is straks dus de klos. Ruiter sprong bijna uit zijn vel toen hij het hoorde.

Hij organiseert in het dagelijks leven motorreizen en werd bij zijn streven naar een veilige kruising op de Amstellaan gesteund door de Motorrijders Actie Groep (MAG), een landelijke club voor motorrijders.Hij noemt de flitspalen op de kruising slechts een lapje voor het bloeden. "Daarmee wordt de veiligheid echt niet vergroot."

Reclamebord
Volgens hem ligt de onveiligheid op de kruising niet zozeer in de snelheid van de gebruikers, maar in het zicht op de kruising. Dat wordt volgens Ruiter onder meer belemmerd door een groot reclamebord en enkele palen op de Snipperlingsdijk. Die zorgen bovendien voor een overvloed aan prikkels. "Maar ook door de korte invoegstroken is de situatie gevaarlijk. Ik denk dat vooral de chauffeurs van nooddiensten regelmatig hun hart vasthouden als ze de kruising passeren."

Weghalen
Volgens Ruiter hebben zowel hij als de MAG in het verleden verschillende voorstellen gedaan om de verkeersveiligheid op het kruispunt te verbeteren. Onder meer het verwijderen van het betreffende reclamebord. "Maar die werden allemaal als onzin beschouwd en van tafel geveegd. De betreffende ambtenaar sprong er nogal arrogant mee om. Volgens hem moest het verkeer maar gewoon wennen aan de situatie."

Gemeentekas
In de verkeerscamera's ziet Ruiter geen enkele heil. "Blijkbaar heeft de gemeente Deventer geen geld over voor een echte oplossing en is de kas van de gemeente belangrijker dan de veiligheid van haar inwoners."

Analyse
De gemeente peinst nog altijd niet over het weghalen van het reclamebord of andere ingrepen in de inrichting, laat woordvoerder Peter Sips weten. Volgens hem is de verkeersveiligheid op de kruising door de politie geanalyseerd. "De onveiligheid op de kruising komt niet door onoverzichtelijkheid of de vrije rechtsaf-invoegstroken, maar door te hard rijden en het negeren van rood licht. Dat was voor OM reden om flitspalen te laten plaatsen."

Bron:  de Stentor

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram